top of page
nav-bg.png
  • Szerző képeOriental Masszázs

A THAI MASSZÁZSRÓL BŐVEBBEN

Nagyon hasonló technikákat alkalmaz, mint a svéd masszázs, de a thai masszázs az energiavonalak fogalmához kapcsolódóan az akupresszúrás pontokat is stimulálja, hogy jelentős enyhülést nyújtson az inak megdolgozásával, valamint a megfeszült izmok nyújtásával, lazításával. A thai masszázs oldja a feszültséget és tehermentesíti az ízületeket.


A thai masszázs ellazult és energikus érzést biztosít. Ezenkívül a thai masszázs a véráramlás feloldásának és felszabadításának technikáját alkalmazza úgy, hogy körülbelül 30 másodpercig tartós nyomást gyakorol azokra a területekre, ahol a lábak és a karok találkoznak a törzzsel. Ez egy igazi keringésfokozó. Amikor a nyomás megszűnik, hirtelen hőrohamot érez, ahogy a vér visszaárad a végtagjai mentén.


Thai masszázs stílusa nyújtást és mélyszöveti masszázst foglal magában. Az ügyfél kényelmes ruhát visel, amely lehetővé teszi a mozgást. A Hagyományos Thai Masszázs során nem használnak masszázs olajat.

A thai masszázs Indiából származik, és az ájurvédán és a jógán alapul. A masszázs művészet ezen formáját Shivago Komarpaj vitte Thaiföldre több mint 2500 évvel ezelőtt

A thai masszázs teljes testterápia amely a jógaszerű nyújtások sorozatán keresztül, a gyengéd tapintások és erőteljes nyomások, amely követi a test energiavonalait (thai nyelven „Sen” csatornáknak nevezik). Ez a rendkívüli masszázs segít enyhíteni a feszültséget és gyógyítja az ízületeket. Ezenkívül növeli a vitalitást és a tudatosságot, és lehetővé teszi a teljes nyugalom elérését.


A thai masszázs az egyik legrégebbi ma létező masszázs technika. A 2500 éves múltra visszatekintő thai masszázs állítólag buddhista szerzetesek fejlesztették ki éppen akkor, amikor maga Gautama Buddha még élt. Ezek a szerzetesek átadták a tudást tanítványaiknak, akik aztán továbbadták saját tanítványaiknak, amíg el nem terjedt az egész keleten. A thai masszázs magában foglalja az akupunktúra kínai koncepcióját övező filozófiákat, és ötvözi ezeket a filozófiákat az indiai jógik által végzett nyújtó gyakorlatokkal. A thai masszázs végső célja, hogy a páciens elnyerje a lelki megvilágosodást és harmóniát. Alapvetően a thai masszázsnak az a célja, hogy aktiválja a szervezet öngyógyító képességét, és javítja az egészséget és a jó közérzetet. Csakúgy, mint a legtöbb keleti gyógyító masszázs esetében, A thai masszázs nyomáspontokat használ, amelyeket Thaiföldön sen-nek neveznek. A thai masszázs gyakorlói azt állítják, hogy a szervezetben 72 000 szen található, amelyek közül tíz a legmagasabb prioritású a masszázs során. Ezekre a szen pontokra gyakorolt ​​nyomás feloldja az energiaáramlást, és helyreállítja a test egyensúlyát. A hagyományos nyugati orvoslás értelmében a thai masszázsnak az a célja, hogy fokozza a vérkeringést a szervezetben, és teljesen eltávolítsa azokat a méreganyagokat, amelyek fájdalmat és betegséget okoznak a szervezetben. A masszázsterapeuta semmilyen eszközt nem használ – csak ujjait, kezét, térdét, lábát és lábfejét. Testsúlyát is használ, hogy erőt és nyomást fejtsen ki a páciens testére.


A thai masszázs története

A thai masszázst és a thai orvoslást állítólag több mint 2500 éve gyakorolják, és a legendás Shivago Komarpaj alapította (más néven, Jivaka Kumara Phaccha), aki a Sangha (buddhista szerzetesek) és Budha személyes orvosa volt. Bár a kínai, indiai és délkelet-ázsiai kultúrából számos hatás éri a thai orvoslást, leginkább Komarpaj úrnak köszönhető az elismerés. Amint azt Khun Paschal gyakorolta és tanította, ez a terápiás masszázs a kiegyensúlyozásra és az erősítésre helyezte a hangsúlyt, és a létfontosságú életerő energia koncepcióján alapul. Ez az energia a testben „sen” nevű csatornákon áramlik. A „Sen” vonalak a kínai orvoslás meridiánjainak és az indiai pontok „nadi”-jának felelnek meg.


Gyógyítóként Khun Phaccha társadalmi szerepe közelebb állt egy vallásos személyiséghez, mint egy orvoshoz. Mint ilyenek, az ősi szövegek (eredetileg pálmaleveleken), amelyek leírják tanításait, valamint a követői, akik folytatták útját, szorosan kapcsolódnak a buddhista élet templomaiban és központjain belüli élethez. Miután Burma megszálló seregei elpusztították Ayutthaya-t, a fővárost délebbre, Bangkokba helyezték át. Amint a királyi család letelepedett az új Nagypalotában, az ősi masszázsművészetre utaló összes fennmaradt szöveget és feliratot a szomszédos templomba, a Wat Po-ba vitték, és kőtáblákra írták át, ahol a mai napig megmaradtak. .


A hagyományos thai orvoslás az egészség és a jólét természetes, holisztikus megközelítése, amelyet évezredek alatt fejlesztettek ki, és ebbe beletartozik a helyes táplálkozás, a testmozgás, a gyógynövények használata és a gyógymasszázs. A hagyományos thai gyógyászat elsődleges célja a betegségek gyógyítása mellett az egészség és a jó közérzet megőrzése, ahogyan az ősi Tájok a mondás szerint élnek: „a betegség hiánya a legjobb áldás”. A thai masszázs a hagyományos thai orvoslás négy ágának egyike. Ez egy gyógyító technika, amelyet az orvosok előtt gyakoroltak. A masszázs pontnyomásból és nyújtásból áll, és végezhető padlón, kemény matracon vagy szőnyegen. Ez egy terápiás eljárás, amely ellazulást biztosít és helyreállítja az egészséges vérkeringést. Kezeli az energiaelzáródásokat, a gyenge működési zavarokat, a fájdalmakat,A Thai masszázs egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül hasznos az ízületek erősítésében, és segíti a szervezetet a krónikus ízületi problémákkal szemben. Sőt, ez a masszázsforma az öregedési folyamatok lassítása mellett rendkívül hatékonyan kezeli az egészségügyi problémákat is, mint például a hátfájás, a nyakfájás, a vállfájás, a migrén és a térdfájdalmak. Ráadásul a thai masszázs elősegíti a jó közérzet és a vitalitás érzését. Segít megtisztítani és megnyugtatni az elmét, hogy pozitívan tekintünk az életre. Ezen túlmenően, ez a fajta masszázs ellazítja a lágyszöveti izmokat és segít csökkenteni a stresszt, elősegíti a rugalmasságot és a revitalizációt.


Egy Thaiföldön végzett tanulmány a hagyományos thai masszázs hatását vizsgálja a scapulocostalis szindrómára (SCS), amely a váll hátsó részén jelentkező izom-csontrendszeri fájdalom szindróma. Bizonyítékot nyújt arra, hogy a thai masszázs csökkenti a fájdalmat, az izomfeszültséget és a szorongást azoknál a betegeknél, akiknél myofasciális triggerpontok voltak a lapocka területén.


A vizsgálati jelentés szerint húsz, 18-50 év közötti beteget választottak ki, akik „12 hétig tartó spontán lapockafájdalmat” tapasztaltak. A kutatók a thai masszázs és a fizikoterápia hatékonyságának összehasonlításával foglalkoztak. A betegeket két csoportra osztották, és előrehaladásukat olyan személy követte figyelemmel, aki nem volt tisztában azzal, hogy ki milyen kezelésben részesül. Fájdalomskálákat használtak a fájdalom megfigyelésére a vizsgálat megkezdése előtt, a kezelés alatt, majd hosszú távon.


A thai masszázscsoport három hét alatt kilenc alkalommal kapott 30 perces kezelést a lapocka körül, oldalt fekve. A fizikoterápiás csoport ugyanennyi ideig kapott hőkezelést és ultrahangos kezelést. A kutatók jelentős javulást tapasztaltak a thai masszázscsoportban. Összességében a thai masszázscsoport elégedettebbnek érezte magát. A fizikoterápiás csoport azonban mérsékelt javulást észlelt a lapocka fájdalmában.

140 megtekintés

Comments


bottom of page