MILYEN ELŐNYEI VANNAK A MASSZÁZS-TERÁPIÁNAK AZ IDŐSEK SZÁMÁRA?
top of page
nav-bg.png
  • Szerző képeOriental Masszázs

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A MASSZÁZS-TERÁPIÁNAK AZ IDŐSEK SZÁMÁRA?




Milyen előnyei vannak a masszázsterápiának az idősek számára?

Az egészséges test és elme fenntartása minden életkorban fontos, ezért a masszázsterápia nagyszerű lehetőség azok számára, akik fájdalmak, sérülések, stressz stb. enyhítésével javítani szeretnék fizikai és érzelmi jólétüket.


Az idősödő emberek számára a megfelelő masszázsterápia különösen vonzó lehet az olyan korral járó állapotok miatt, amelyek fájdalommal és kellemetlenséggel járhatnak, mint például az ízületi gyulladás, a rossz keringés, az ízületi gyulladás vagy a csontritkulás. Akár az idősek bizonyos fizikai problémás területeket tapasztalnak, amelyeket szeretnének kezelni, akár egy viszonylag fájdalommentes életmódot szeretnének fenntartani, a masszázs lehet a megfelelő megoldás.


Az alábbiakban részletesen bemutatunk néhány gyakori állapotot, amely a 65 év felettieket érinti, és azt, hogy a masszázsterápia milyen előnyökkel járhat.


A masszázsterápia javíthatja a keringést

Számos tényező vezethet rossz keringéshez az időseknél, például a mozgásszegény életmód vagy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. A rossz véráramlás számos tünetet okozhat, többek között fájdalmat, görcsöket és megduzzadt végtagokat.


Ha a vérkeringés rossz, az oxigén és más alapvető tápanyagok nem jutnak el megfelelően az izmokhoz. A masszázs közvetlenül segíthet ennek visszafordításában. A masszírozás során a lágyszövetekre gyakorolt fizikai nyomást alkalmazzuk, ami a feltételezések szerint segíthet a vér átáramoltatásában a test azon területein, ahol a vérkeringés korlátozott. Az eredmény jobb áramlás és fokozott keringés, ami jobb általános testműködést eredményezhet.


A masszázs kezelheti az ízületi gyulladást

Az ízületi gyulladásnak több mint 100 különböző típusa létezik, amelyek mindegyike bármilyen korú egyént érinthet. Jelenleg Kanadában a 65 év feletti idősek közül minden másodiknak ízületi gyulladása van, és az előrejelzések szerint 2040-re a 65 év feletti nők közel 60%-ánál fog kialakulni ez az egészségügyi állapot. Az ízületi gyulladás nemcsak a fizikai egészségre van hatással, hanem a kellemetlenségek miatt a mindennapi tevékenységeket is megzavarhatja. A ház körüli tevékenységek nehezebbnek tűnhetnek, vagy a bevásárlások elvégzése nagyobb erőfeszítést igényelhet, mivel sokan, akik ízületi gyulladással élnek, mobilitási nehézségekről számolnak be.


A masszázsterápia közvetlenül kezelheti az ízületi gyulladással járó fizikai fájdalmak egy részét. Ha képzett masszázsterapeuta végzi a masszázs terápiát, számos masszázstechnikával segíthet a fájdalom kezelésében és az ízületi mozgás javításában, ami az izmok rugalmasságának általános javulásához vezethet. Az ízületi gyulladás típusától függően a különböző típusú masszázsok különböző tüneteken segíthetnek. Például a reumás ízületi gyulladásban szenvedők számára előnyösek lehetnek a keringést fokozó masszázstechnikák, míg az osteoarthritisben szenvedők számára a masszázs által kínált duzzanat- és fájdalomcsökkentés lehet előnyös.


A masszázs növelheti a rugalmasságot

Ahogy öregszünk, izmaink hajlamosak merevvé és feszessé válni, ami gyakran inaktivitást eredményezhet a mozgáskorlátozottságot okozó fájdalom miatt. Ennek leküzdésére a masszázs a feszes izmok és ízületek fellazításán dolgozik, ami nagyobb mozgástartományt eredményezhet. Mivel a masszázs olyan fontos testrészeket céloz meg, mint az izmok, szövetek, inak és ízületek, a különböző masszázs terápiás technikák segíthetnek az ízületek nagyobb mozgékonyságához és rugalmasságához eljutni, ami csökkentheti a fájdalmat és a sérülések esélyét.


A masszázs segít az olyan neurológiai rendellenességeknél, mint az Alzheimer-kór és a demencia

A masszázsterápia közismerten segít az Alzheimer-kórban szenvedőknek abban, hogy jobban tudatosítsák testüket, fokozottabb éberséget generáljanak, és csökkentsék a betegséggel járó érzéseket, például a zavartságot és a szorongást. A terápiás érintés a betegségben szenvedők életminőségének javításában is hatékonynak bizonyult, mivel sokan a masszázs során a szervezetben lévő stresszhormonok csökkenésének köszönhetően ápoltnak és kevésbé szorongónak érzik magukat.


A masszázsterápia javítja a mentális egészséget


A masszázs bizonyítottan közvetlen hatást gyakorol az agyunkra, egészen kémiai szintig. Amikor például stresszt élünk át, a kortizolszintünk megemelkedik, és elkezdjük érezni azokat a testi tüneteket, amelyek ezzel együtt járnak. Masszázs közben azonban a szerotoninszintünk (a hangulatszabályozó hormon) és a dopaminszintünk (a hormon, amely boldoggá tesz minket) átlagosan 30%-kal megemelkedik.


Ha Ön 65 évesnél idősebb, és szeretné elkezdeni a masszázs útját, mindenképpen keresse fel az Oriental Balinéz és Thai Masszázs szalont Győr belvárosában.



126 megtekintés
bottom of page